news

viernes, 25 de marzo de 2011

Procés d'Antolina Vilaseca i Teresa Montsech



Dissabte 26 a les 20:00 performance de dues artistes , mare i filla amb l'acompanyament de la violoncel·liste Anna Soler. Una nit especial , plena de sons i imatges.

lunes, 21 de marzo de 2011

martes, 15 de marzo de 2011

Noticia al Regió 7 del Forn del Raig


El centre d´art de Calders restaurarà i posarà en marxa un forn de calç
La fita, a càrrec de l'Escola d'Edificació, és fer una cuita anual per obtenir material amb l'antic procés




Actuals treballs arqueològics per datar la construcció
cacis

MULTIMÈDIA Fotos de la notícia
PEPA MAÑÉ MANRESA
Fer una cuita anual per obtenir calç a partir de pedra calcària amb l'antic procés preindustrial. Aquest és l'objectiu del projecte que té entre mans el Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat (Cacis) El Forn de la Calç de Calders i, per això, amb la col·laboració de l'Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona (EPSEB), es proposa restaurar i posar en marxa el Forn del Raig, una petita construcció situada al costat de la masia de la finca i del qual s'obtenia material per a consum propi.
Roser Oduber, directora del Cacis, assenyala que la singularitat d'aquest forn està en el seu format: "no se'n sap gaire coses, perquè n'hi ha pocs d'aquestes característiques". Cap dels treballadors dels forns industrials, que van treballar fins el 1955, havia vist treballar mai el Forn del Raig, només havien sentit a parlar de com anava. Dos dels tres forns industrials ja han estat restaurats i són dins l'espai que acull la seu del Cacis.
El projecte, dirigit pels responsables del laboratori de materials de l'EPSEB, s'ha iniciat amb el treball arqueològic que ha de datar la construcció d'aquesta edificació de pedra seca, que és qualificada com a patrimoni industrial. La masia està datada de l'any 800 i cal saber si el forn és anterior. L'excavació ja ha permès netejar part de l'espai, ja que tot i que el Forn del Raig s'havia conservat en força bon estat es va ensorrar parcialment fa uns deu anys per les filtracions d'aigua.
Un cop acabat el treball arqueològic, serà el moment d'iniciar la restauració, per la qual cosa es té el patrocini de l'empresa Cales de Pachs. I, finalment, arribarà el moment de posar-lo en marxa "per no perdre els usos i la memòria històrica de com es feia l'extracció, la cocció i l'obtenció de la calç en petit format", segons explica Oduber. La directora del Cacis assenyala que la calç no s'extraurà de la pedrera que hi ha a la mateixa finca, que està bastant exhaurida, sinó que serà cedida per l'empresa que patrocina aquest projecte. La iniciativa, que ja s'ha explicat en un certamen de calç a Nàpols, es presentarà divendres a les 11 del matí al Cacis.
http://www.regio7.cat/cultures/2011/03/15/centre-dart-calders-restaurara-posara-marxa-forn-calc/133784.html

jueves, 10 de marzo de 2011

El Norte Extraviado obra de teatre a Calders







Dins dels diferents actes que Cacis organitza en l'apartat de Gènere i Territori ha estat col·laborar amb l'Ajuntament de Calders.
Calders 5 de març a les 18:00 (entrada lliure)
Dins dels actes del Dia Internacional de la Dona Treballadora
Al Centre Cívic de Calders – Cacis presenta a
URBAN TEATRE amb “El Norte Extraviado” De Marc Folch

Informació de Workshop de Forns Experimentals de Wali Hawes






“Tetas” y El Rastro de las Llamas

Hay varias maneras de preparar las piezas antes de hacer las cocciones experimentales. Es bastante importante saber manejar estas tecnicas para aprovecar al maximo el efecto de las llamas y el humo.

Eleción de las tierras. Las tierras forma una parte muy importante en el proceso cerámico y su cocción. Tienen que resistir el choque termico de las cocciones rapidas y bruscos cambios de temperatura, que se queda bien cocida despues de las cocciones que suelen ser de baja temperatura (entre 800ºC a 1050ºC). Aunque es posible alcanzar temperaturas mas altas con aspiradores y mas tiempo de coccion. Unos de los mejores sitios para recoger arcilla son las orillas de los rios, charcos, sitios donde las lluvias depositan las arcillas, canteras y caminos. Despues hay que processarla primero que esta bien seca, luego machacarla si hace falta, pasarla por un cedazo de jardineria, luego dejarla en remojo hasta que esta muy bien deshecha y es como barbotina. A veces hay que volver a tamizarla pero no hay que usar un tamiz menos de 80 malla porque podria afectar negativamente en el comportamiento de la arcilla como puede ser incrementar el encojamiento asi hay mas problemas en el secado...y de todas formas queremos la arcilla con fragmentos como chamotta que puede ser la arena del rio. Despues se deja secar sobre planchas de yeso.
Una vez que la arcilla esta preparada hay que preparar varios ensayos. Estos ensayos son pastillas de un tamaño determinado.....como 8cms x 4cms y un grosor de 1cm. Luego despues de la coccion se vuelve a medir y asi sabemos el comportamiento de la arcilla y el encojamiento. Otros ensayos son de plasticidad y resistencia a grietar. El color y el contenido tambien son caracteristicas que hay que tener en cuenta.
Luego hay varias tecnicas donde se añade materiales no-cerámicos como cellulosa, serrin, ceniza o cascara de arroz.

Tecnicas Decorativas. Entre todas las tecnicas disponible para las Cocciones Experimentales usamos las siguientes:-
­ Tierra Sigillata....La preparación y su uso
­ Sales Metalicos...possibilidades para crear aguados, efectos localizados de la reducción, el uso como liquido y en polvo.
­ Atmosferas de Oxidacion y Reducción. Las condiciones dentro del horno y durante la coccion tienen y efecto determinante sobre la superfiecie del soporte cerámico. Podemos usar varios combustibled para no solo provocar efectos localizados pero tambien mas o menos reductoras y como conseguir mas calories. Aveces durante una coccion de leña es necesario una mescla de pino y roble. El pino para las llamas y el roble para el calor mas duradero. La mejorar o alcanzar temperaturas mas altas dependera de los combustibles. El carbon vegetal es ideoneo para cocciones como “El Horno Volador” o “La Pared”. Son hornos auto-alimentación y aprovechan del tiro para alcanzar elevadas temperaturas.....hasta fundir el gres. Otro aspecto de la reducción es a que temperatura se hace porque esto afecta los resultados.
­ La Carbonicación y Ahumados. Piezas sin esmaltar se puede ahumar metiendo la pieza mientras que este a rojo vivo en un bvidon con serrin. Se tapa y de tanto en tanto se levanta la tapa para controlar la redución. Se puede conseguir efectos lustrosos sobre un fondo negro. Si solo se quiere reducir una parte se aplica el serrin sobre la superficie y se cubre con una tapa.
­ Oxidos como el hierro o cobre o una mezcla para monocrom o sobre el soporte ceràmico Los oxidos producen efectos variados con el humo. Sobre la pieza sin esmalte se aplica capas de oxido de hierro. Se puede conseguir efectos de sombra según la aplicación. Para un efecto “oil-spot” (gota de aciete) se aplica la llama de un soplete directamente sobre la pieza tratda con carbonato de cobre.

El Uso de La Sal. Se puede “salar” biezas metiendolas en una solución saluratada de sal. Arcillas con un contenido alto en hierro producen azules, rosas y naranjas. Se puede aplicar la sal alrededor de las piezas y con el combustible.

Decoración Post-Bizcocho-Las piezas incandescentes se decoran con sulfato de cobre y cloururo de hierro. Se puede reducirlas tambien.

Concepos:- El horno y las cocciones, por su naturaleza, siempre ha sido una herramienta para convertir el barro en cerámica. Una vez pasada de la temperatura critica de 570ºC cuando los primeros cambios químicos empiezan. El cuarzo cambia su estructura cristalina (Inversión de Cuarzo) y es un proceso irreversible. Pero hay otro aspecto del proceso cerámico relacionados con las cocciones y los hornos y especialmente relacionadas con las cocciones de leña como para el raku, hornos botellas, anagamas y cocciones designadas para cocer cerámica....y es el proces requiere una dedicación y entrega tan importante quizás mas que la pieza acabada. Además las llamas dejaban sus rastros con la gente y es una experiencia intensa y muy participativa.

El Horno “Teta” se basa en los conceptos de las cocciones de la cerámica popular de la India en cuanto la colocación de las piezas y el homenaje a algo mas alla de nuestros conocimientos. En el sub-continente la ceramica popular sigue siendo muy visto en los pueblos y mercadillos aparte de su presencia en la vida cotidiana. En la mayoria de casos las cocciones en el camp se hace a base de caca de vaca. La caca de vaca se forma en tortas aproximadamente 20cms de diamentro. Se deja secar y luego se utiliza como combustible. Tradicionalmente son piezas crudas y con el bruñido o algo similar a la tierra sigillata. Su manera de fabriccaión tiene mucho que ver con su dureza y resistencia al choque thermal. Tierra Sigillata. Pero es este caso vamos a usar carbon y leña para la coccion y solo usar la forma pero invertida.

texto escrito por Wali Hawes

miércoles, 9 de marzo de 2011

Presentació del Treball Forn del Raig






Divendres 18 de març de 11:00 a 12:30
Presentació del Treball “Forn de Raig” sota la direcció del Laboratori de Materials de l'EPSEB de Barcelona i el patrocini de l’Empresa Cales de Pachs i Cacis.

Workshop de Forns Experimentals amb Wali Hawes


"Pits!" Workshop de Forns experimentals els 26 i 27 de març
El llenguatge i la visualització a traves de la ceràmica i el foc.
• L’ inspiració expressada amb el llenguatge. Tècniques d’expressió. Perspectives amb els "pits".....alimentaries, biològiques, eròtiques, formals, descriptives.....emocional, històriques, religioses, popular...
• Exercicis i Composició dels poemes amb lletres ceràmiques de tres Líneas.
• "Poemes Visuals amb Ceràmica"...com fer servir com treballs de murals, instal•lacions....
• Tècniques decoratives....terra sigillata...preparació i formules. l’ús de sales metàl•liques
• pastes per cuites experimentals
• Forns Experimentals.....tècniques de construcció, seguritat, l’ús de material reciclat, el paper de les proporcions: fogaina, a
Cadascú tindran les peces bescuitades.......lletres per composar el poema i al menys un plat per decorar relacionat amb el tema "Pits" per la fornada.
Temps de realització
Programa:-
Dissabte 26 de març
10.00......presentació i orientació sobre el treball i la cuita.
11.00......preparació i desenvolupament de les idees sobre “Pits”
14.00......dinar
16.00......Preparació i fabricació de les peces. Preparació dels “Pits/Forns”
20.00......descans i sopar
Diumenge 27 de març
10.00......cuita dels “Forns/Pits”
14.00......dinar
16.00.......desenfornar i neteja
17.00.......exposició de les peces i comiat

Preus
Curs 80€ total
Dinar 10€ cada dia
Sopar 10€
Per dormir hi ha la possibilitat de:
Grups 12 persones en Casa poble - Cal Vilaró- Allotjament per cap de setmana: 360€ (I.V.A inclòs)
Grups mínim 15 persones - Torrecabota- 15 plazas - 25€ persona i
nit(aprox.)
Acampar al mateix Centre fent ús de la cuina i lavabos s/dutxa = 10€/person

www.walihawes.com

http://claygun.blogspot.com/

Més informació i reserves trucar al 938202332 o 646601580
Recordeu que si no hi ha un mínim de 10 participants el taller no es farà.

Alumnes d'ESO de IES Pius Font i Quer