news

martes, 15 de marzo de 2011

Noticia al Regió 7 del Forn del Raig


El centre d´art de Calders restaurarà i posarà en marxa un forn de calç
La fita, a càrrec de l'Escola d'Edificació, és fer una cuita anual per obtenir material amb l'antic procés
Actuals treballs arqueològics per datar la construcció
cacis

MULTIMÈDIA Fotos de la notícia
PEPA MAÑÉ MANRESA
Fer una cuita anual per obtenir calç a partir de pedra calcària amb l'antic procés preindustrial. Aquest és l'objectiu del projecte que té entre mans el Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat (Cacis) El Forn de la Calç de Calders i, per això, amb la col·laboració de l'Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona (EPSEB), es proposa restaurar i posar en marxa el Forn del Raig, una petita construcció situada al costat de la masia de la finca i del qual s'obtenia material per a consum propi.
Roser Oduber, directora del Cacis, assenyala que la singularitat d'aquest forn està en el seu format: "no se'n sap gaire coses, perquè n'hi ha pocs d'aquestes característiques". Cap dels treballadors dels forns industrials, que van treballar fins el 1955, havia vist treballar mai el Forn del Raig, només havien sentit a parlar de com anava. Dos dels tres forns industrials ja han estat restaurats i són dins l'espai que acull la seu del Cacis.
El projecte, dirigit pels responsables del laboratori de materials de l'EPSEB, s'ha iniciat amb el treball arqueològic que ha de datar la construcció d'aquesta edificació de pedra seca, que és qualificada com a patrimoni industrial. La masia està datada de l'any 800 i cal saber si el forn és anterior. L'excavació ja ha permès netejar part de l'espai, ja que tot i que el Forn del Raig s'havia conservat en força bon estat es va ensorrar parcialment fa uns deu anys per les filtracions d'aigua.
Un cop acabat el treball arqueològic, serà el moment d'iniciar la restauració, per la qual cosa es té el patrocini de l'empresa Cales de Pachs. I, finalment, arribarà el moment de posar-lo en marxa "per no perdre els usos i la memòria històrica de com es feia l'extracció, la cocció i l'obtenció de la calç en petit format", segons explica Oduber. La directora del Cacis assenyala que la calç no s'extraurà de la pedrera que hi ha a la mateixa finca, que està bastant exhaurida, sinó que serà cedida per l'empresa que patrocina aquest projecte. La iniciativa, que ja s'ha explicat en un certamen de calç a Nàpols, es presentarà divendres a les 11 del matí al Cacis.
http://www.regio7.cat/cultures/2011/03/15/centre-dart-calders-restaurara-posara-marxa-forn-calc/133784.html