news

martes, 20 de marzo de 2018

Itinerància


ITINERÀNCIA
Exposició  al Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat el Forn de la Calç

Taller de gravat de l'Escola d'Art de Manresa.
Del 18 de març al 13 de maig del 2018


L’exposició Itinerància ha estat pensada i realitzada per les i els alumnes del taller de gravat de l’Escola d’Art de Manresa seduïts/des  per la temàtica i història de les “dones que anaven pel món” les trementinaires .  Va ser exposada per primer vegada a la sala del Museu de les Trementinaires de Tuixent  i aquest mes de març  serà la segona vegada que aquest col·lectiu presentarà el seu treball, dins de programa Gènere i Territori del Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç.


L’exposició Itinerància ha estat pensada i realitzada per les i els alumnes del taller de gravat de l’Escola d’Art de Manresa, per ser exposada a la sala del Museu de les Trementinaires de Tuixent , seduïts per la temàtica i història de les “dones que anaven pel món” les trementinaires:
Les trementinaires van ser dones que van crear un model nou d'economia familiar a partir de la seva realitat immediata en un moment de crisi econòmica.
Elaboraven remeis des del coneixement ancestral que tenien de les plantes trasmés oralment a través de generacions de dones.
Transportaven les seves plantes medicinals i d'olis amb propietats curatives que fabricaven a partir de la trementina per vendre'ls de casa a casa
Emprenien els seus viatges una o dues vegades a l'any, des de la vall de la Vansa i Tuixent, fins a les terres planes de l’interior i el litoral de Catalunya.
Una aprenenta jove, acompanyava normalment a una trementinaire més experimentada i acostumaven a parar-se a masies i pobles petits oferint els seus productes, el que els permetia una relació més directa i personal amb la gent.
La última trementinaire, Sofia Montané, d'Ossera, va fer el 1982 el seu últim viatge amb 74 anys, i va morir el 1996.
Eva Cardona, Olga Pich, Marta García, M. Teresa Soler, Anna Fernández, Núria Len, Xavier Valls, Yolanda Esteve, Teresa Rotchés, Mercè Serra, Pavle Djukic i Alèxia Lleonart són els autors dels treballs que es poden veure a CACiS fins al 13 de maig.

Les visites són conterades trucant al 646601580 o enviant un mail a info@cacis.cat

GÈNERE I TERRITORICACIS en el seu programa d'activitats anual ha volgut evidenciar la realitat del món rural català i especialment el de les seves dones. Les dones són garantia de fixació de la població al territori i garanteixen la continuïtat de la població sent el suport d'una organització territorial més equilibrada.Si la igualtat d'oportunitats és per a les dones encara un objectiu a assolir plenament en la societat urbana i industrialitzada, ho és més en la societat rural, on la consciència d'igualtat ha avançat més lentament a causa de les circumstàncies socials, demogràfiques i culturals.CACIS vol garantir que les dones que viuen i treballen en l'àmbit rural puguin accedir a la informació i la cultura. El desenvolupament de les noves tecnologies de la comunicació i la informació, és clau per garantir la seva integració en el món del segle XXI.Les activitats que ofereix el centre obren ponts de diàleg entre les dones del món urbà i les dones del món rural, amb accions conjuntes mitjançant la cultura, l'art i la comunicació.